Hoe toon je aan dat je aan alle eisen van de CO2-Prestatieladder voldoet?

Hoezo “aantoonbare” CO2-Prestatieladder eisen?

Aan de eisen van de CO2-Prestatieladder voldoen is niet zo heel erg lastig. Wat echter wel lastig is, is om aan te tonen dat je aan alle eisen van de CO2-Prestatieladder voldoet. Alles op zo’n manier in een document zetten dat de auditor bijna tranen in zijn ogen van geluk krijgt zodra je al je gegevens presenteert. Hoe je dat doet? Wij leggen het uit.


De CO2-prestatieladder heeft een extreem overzichtelijke inhoudsopgave. Meer over hoe dit is opgebouwd, vind je hier.


Hoe gebruik je dit nou in je voordeel? Het beste dat je kan doen is zorgen dat de auditor niet naar alle informatie hoeft te zoeken. Zorg dat hij niet als een soort Sherlock Holmes door alle documenten op je laptop of in een grote ordner heen hoeft te spitten.



Maar hoe doe je dat dan?

Heel simpel. Maak een los document aan. Plak daarin alle eisen van de CO2-Prestatieladder voor de niveaus waar jij aan moet voldoen. Zet vervolgens per eis duidelijk neer waarom je aan deze eis voldoet én (en dit is het belangrijkste) in welk document en paragraaf de auditor daar het bewijs van kan vinden.



VOORBEELD:

Eis 1.A.1. Wij van Bedrijf X voldoen aan deze eis omdat wij alle energiestromen van het bedrijf en de projecten hebben geïdentificeerd. De analyse hiervan vind je terug in eis1a1BedrijfX.doc



Verwijzen naar andere normen.

Buiten het verwijzen naar documenten kan je ook verwijzen naar andere officiële documenten, zolang het maar bewijst dat je aan de eis voldoet. Zeker met de nieuwe HLS-structuur van de ISO-normen zijn er veel dingen die je kan combineren. Maak hier dan ook gebruik van!


Dit geld trouwens niet alleen voor als je in losse formats werkt. Ook al maak je gebruik van een digitale omgeving, eigen kam systeem, briefpapier of kleitabletten het maakt niet uit. Zorg dat je audit begint met 1 los document waarin de auditor duidelijk kan zien waar hij alle info kan vinden.


Je merkt, deze tip is niet inhoudelijk maar gaat echt over de vorm. Een auditor is echter geneigd dingen sneller goed te keuren als hij alles kan vinden en overzichtelijk zijn werk kan doen. En wat ons betreft is dat terecht. Hoe gestructureerder je werkt, hoe hoger de kwaliteit van je systeem ook wordt omdat je ook zelf alles beter in het oog hebt.



Heb je hulp nodig bij het opstellen van een overzichtelijk document? Wij helpen je graag verder met het behalen van de CO2-Prestatieladder. Ben je werkzaam voor een bedrijf klik dan hier of voor een gemeente klik dan hier.

Reactie plaatsen